Fältrapportering med TC55 (Android), ASP.NET och MongoDB

En riktigt härlig del med att vara utvecklare på Datema är att vi har både stora till små projekt. Vi har bland annat PSS – Självskanning som är ett långlivat projekt med konstant utveckling. På andra sidan står de små ofta kundspecifika projekten, som visserligen kan leva under lång tid, men som vanligtvis innebär en intensiv period av utveckling, följt av en lång period av support med endast sporadisk utveckling när omvärlden kräver det. Vi har också projekt som landar någonstans i mitten, där Easy Sales vår lösning för fältsälj är ett bra exempel. Det är ett system som lever i cykler av kortare perioder av utvecklingen följt av en tid av underhåll.

Easy Field Service

Datema har lång erfarenhet av datainsamling och ett av systemen som snurrat längst är Easy Field Service. Den består av ett Web Service-lager ovanpå en MSSQL-databas, och en applikation skriven för bättre begagnade Windows Mobile 6.5 (vilket inte ska blandas ihop med Windows Phone som är Microsofts nuvarande operativsystem för mobiltelefoner). Den vanligaste handdatorn som används av Easy Field Service idag är ES400 från Motorola Solutions. och den ska nu bytas ut. Vi har ett tätt samarbete med Motorola Solutions, så ersättaren till ES400 blev nästa generation, den Android-baserade TC55:an.

Flört med världen utanför Redmond

Eftersom vi ändå behöver bygga en ny klient och byta ut stora delar av kommunikationen till servern så passar vi på och lyfter hela plattformen till senaste nyaste. Vi jobbar huvudsakligen med C# och Microsofts ASP.NET så valet föll till ASP.NET Web API för ett REST API för appen och ASP.NET MVC för att slunga HTML till en webb-backend. Det som blir lite spännande i detta projekt är att efter moget och demokratiskt övervägande av alla utvecklare inte på semester (dvs. mig själv) så använder vi MongoDB som databas eftersom systemets dynamiska struktur är klart bättre lämpad för en dokumentsdatabas än en relationsdatabas (jag har hanterat trädstrukturer i en relationsdatabas tidigare och det innebär mycket smärta och tårar för att få till på rätt sätt). Utöver databasförändringarna så har närvarande utvecklare även beslutat att AngularJS kommer användas i webbläsaren. Exakt hur SPA-liknande det blir i slutändan återstår att se, men efter att ha upplevt MVVM-magin med KnockoutJS i ett par projekt så lär det ta ett tag innan jag lämnar MVVMs automagiska värld.

Mina erfarenheter kring allt detta kommer jag skriva om i senare inlägg och först upp är installationen av MongoDB.

Del 1: Installera MongoDB på Windows Server är ny tillgänglig
Del 2: Läs och skriv till MongoDB med C# driver

En reaktion på ”Fältrapportering med TC55 (Android), ASP.NET och MongoDB

  1. Pingback: Läs och skriv till MongoDB med C# driver | Dev.Datema

Lämna en kommentar